Servicefinder och Blocket

blocket.se tar och gerSå här kan det se ut när blocket.se tar från en kund och ger till en annan. Det är Servicefinder som annonserar om sin offerttjänst på blocket.se genom att låta ta en bild som rimligen ägs av den person som lagt in och betalat för den primära annonsen.

Vad som är möjligt att göra ur strikt juridisk mening vet jag ännu inte. Men faktum kvarstår i mina ögon. Det här ser mycket besynnerlig ut. En snickare från Dalarna söker uppdrag och lägger för det ändamålet också in en bild som illustration. Blocket.se lånar sedan denna bild och använder den för att locka kunder till snickarens möjliga konkurrenter på Servicefinder.

Så här säger Blocket i sina villkor om bildhanteringen, jag citerar:

Det är inte tillåtet att ta bilder och filmer från andra annonser utan annonsörens medgivande. Dessa är skyddade under upphovsrättslagen.

Nej, i det här fallet har varken Blocket eller Servicefinder bett om explicit tillstånd att använda bilden för det här ändamålet. Däremot har blocket.se skrivit in ytterligare användarvillkor för bilder. Jag citerar igen:

Upphovsrätt: Alla rättigheter till annonstexten och bilden överlåts till Blocket AB.

Vattenstämplar: Bilder publiceras med en vattenstämpel. Detta görs för att förhindra att bilderna används i andra sammanhang som inte medgivits av annonsören.

Således, det faktum att bildrättigheterna överlåtits till blocket.se ändrar inget med avseende på upphovsmannaskapet. Blocket.se har dessutom återlämnat en del av rätten att disponera bilderna till annonsören/upphovsmannen(första citatet).

Det här exemplet har legat ute en tid, men det fick nytt liv när jag såg att också @knatteante hade observerat i princip samma sak, men lite tydligare, gör så här:

Gå in på blocket.se och titta på boende, lägenheter, sälja/hyra ut. Där ser du många exempel på Servicefinders annonsering med lånade bilder från privatpersoners annonsering.

Berätta lite mer blocket.se och Servicefinder. Jag och kanske fler lyssnar gärna till era förklaringar!

PS. Som sist, jag kan bara inte låta bli att lyfta fram exempel på det storspammande Servicefinder.se. De köper faktiskt illa utfört länkstöd. DS.
Edit: 2011-11-30 kl. 23:30 Nu ser vi alltså att Hosten tagit bort det ovälkomna inslaget från Servicefinder.

Det här inlägget postades i Sökmotoroptimering. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Servicefinder och Blocket

 1. John Eriksson skriver:

  Ledtråd: Både SF och Blocket ägs av norska mediakoncernen Schibsted. SF är säkert duktiga på det som de gör, men deras marknadsföring är både för aggressiv och för svag. Ungefär som en Jack russell-terrier.

 2. John Eriksson skriver:

  Jag gillar speciellt att SF får länkar från Schibsted-ägda Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/bostadinredning/article13933397.ab är bara ett av många exempel där en person från SF uttalar sig och får en massa ovidkommande länkar. Mycket tveksamt ur redaktionell synvinkel. Journalistik + SEO = sant! :)

 3. lassegw skriver:

  @John Eriksson
  Jo tack du, det är inte så lite tråkigt att se hur Schibsted-sfären bildar skola, ny skola. Andra följer efter, förstärker. Jag sitter ju inte på någon redaktion så jag har inte inblick i sfären. Men, från min position här ser jag mest bara inbrytningar i redaktionernas material.

  Jag undrar om aftonbladet.se verkligen tror på sitt eget agerande. Är det bara en försöksballong? Minimedia, vad är det? Vad slags media? Annonsmedia, nyhetsmedia? Hur förhåller sig detta till Marknadsföringslagen och dess tillämpning?

  Se också en tidigare post.

 4. Kalle skriver:

  Är John Eriksson samma John som jobbar hos deras konkurrent Offerta?
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/offerta-se/contact_person/view/john-eriksson-internetaktiviteter-10044

  Vi har tidigare jobbat med offerta och kände igen namnet(john eriksson), kan snabbt nämna att vi numera jobbar med servicefinder gänget och är nöjda, dessa grabbar har koll på saker och ting och är extremt duktiga. Låt er inte luras av deras unga ålder :)

 5. lassegw skriver:

  @Kalle
  Jag tvivlar inte ett ögonblick på att ”grabbarna” på Servicefinder kan vara både duktiga och ha koll. Så kan det vara även i fallet Offerta.

  Det jag vänder mig mot är Servicefinders roll i det jag vill kalla för nedmonteringen av de fria mediernas plats och uttryck. Det är beklagligt, riktigt uselt och oförnuftigt korttänkt.

 6. Pingback: Servicefinder.se och Offerta.se i ädel tävlan | Sökmotoroptimering med Länkfrossa

 7. Pingback: Aftonbladet hjälper den svenska nästanmaffian! | Sökmotoroptimering med Länkfrossa

 8. Pingback: Servicefinder.se och Offerta.se i ädel tävlan | Sökmotoroptimering och länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>