Optim.biz – rena skamfläcken!!

Igår presenterade jag några av de förändringar som följt efter Pingvins härjningar. Nu följer ett par steg för att betrakta resterna, dvs hur ser landskapet ut vid en sökning på ”sökmotoroptimering”? Jag tänker börja med optim.biz och säger genast; Fy, tusan!!

Vilket makabert skräp
Det mesta verkar vara hämtat direkt ur någon av de allra tidigaste utgåvorna av ”How to fool Google for Dummies”. Vi börjar med att titta på länkprofilen för optim.biz.

Jag börjar med att ta ut:

 • 1462 domäner, ur Ahrefs.com
 • 1294 domäner ur Majestic.com
 • 12 domänner ur OpensiteExplorer.org (ska avstå från denna i fortättningen, trög)

Av de cirka 1300 domänerna är endast åtta(8) .se, dvs svenska. Resten är i huvudsak .ru, .uk eller någon TLD. Jag fortsätter med att se på några av de svenska som länkat in.

 • http://nyttigt.se/
 • http://chemometrics.se/
 • http://svalorna.se/?q=jobb
 • http://ramlösa.se/
 • http://galet.se/

På dessa domäner ser jag länkar till optim.biz, om än med lite möda. De är vanligen dolda genom att texten gjorts med samma färg som bakgrunden. Länkarna förläggs vanligen allra längst ned på sidan. Varierande höger, vänster eller centrerat. Se exempel, bild 1 och 2. Bilderna är länkade med NoFollow.

Bil på Dold länk

Bild 1. Dold länk på nyttigt.se

Dold bild

Bild 2. Dold länk på chemometrics.se

På svalorna.se och ramlösa.se möter ett par överraskningar. Svalorna är ju enligt mina fördomar ett tämligen respekterat varumärke. Vadan detta? När jag sedan kommer till ramlösa.se så dyker Joakim Jardenberg upp som gubben i lådan med en av sina bilder!?

Jag har svårt att tro annat än att både svalorna.se och ramlösa.se är seriösa sidor. Har de blivit hackade av optim.biz, eller är det gjort på uppdrag av optim.biz? När jag tittar närmare på svalorna.se så hittar jag länk till ytterligare en svensk domän, extraoptical.se. Samma sak på ramlösa.se, häpp. Se bilderna 3 och 4.

länk svalorna

Bild 3. Dold länk svalorna.se, längst ned till höger på sidan.

länk ramlosa

Bild 4. Dold länk till ramlösa.se, längst ned till höger på sidan.

Är extraoptical.se kund hos optim.biz, eller är de kanske båda kunder hos någon flink kamrat någonstans? Jag följer upp extraoptical.se så får vi se vad som händer. Nu tar jag bara några domäner ur Majestic. Då hittar jag:

Dessa fyra(4) är bara vanliga länkbärare och ägs av den balettdansande Natalia.

Men, så stöter jag på stockholmsregionen2030.nu, det låter svenskt men innehållet är tyskspråkigt. Dessutom visar det sig att IP-numret 194.9.94.153 utmanar min nyfikenhet ytterligare. Nu handlar det om ”neighborhood”. Se bilden här.

IP-nummer

Good or bad neighborhood?

Så det kan bli, det är ingen stor värld det här. Men unken, mycket unken och illaluktande. Nåja, det kan vi återkomma till. Det var ytterligare några saker jag lade märke till. Det fanns fler domäner som förvånade mig, se här;

 • http://karvingeborn.se
 • http://almedalsveckan.se
 • http://www.abysomali.se
 • http://www.sportrykten.se

Så här ser koden ut på karvingeborn.se:

Kod på karvingeborn

Snyggt jobbat, Sickan!

Jag vet inte men, frågan är om de här domänerna verkligen är med i spelet om länkarna. Eller är de hackade? Tycker det ser knepigt ut. En som inte är hackad är däremot blistar.nu. Blistar.nu och optim.biz är ju kamrater. Blistar som för närvarande ligger #19 på ”sökmotoroptimering”.

Extraoptical.se, ni verkar inte ha så bra på fötterna som ni kanske tror!!

-

Det här inlägget postades i Sökmotoroptimering. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Optim.biz – rena skamfläcken!!

 1. Nikke Lindqvist skriver:

  Ja herregud Lasse. Snyggt grävt!

  Jag har kontaktat Dan som äger ramlösa.se och galet.se. Tror att hacket ligger på ytterligare ett sajter som hostas på samma server. När jag ändå höll på passade jag på att kontakta ägarna till de övriga domänerna du äger. Alla är hackade, och ingen har den minsta aning om att de har råkat ut för det. Jag gjorde samma repa för något år sedan, och några av de som jag då kontaktade verkar faktiskt ha lyckats få bort skiten.

  Det verkligt förvånande är att Google faktiskt rankar optim.biz på någonting över huvud taget, trots att så många av de senaste uppdateringarna ju ska ta itu med den här typen av länkar. Det är rent sorgligt att se.

 2. Pingback: Men snälla Google – visa att ni menar allvar!

 3. jakob skriver:

  Tack för efterforskningarna. hacket på nyttigt.se är nu borttaget. Det var dock ingen enkel lösning de hade gjort för att injicera länkarna. Själva länkarna låg i en undermapp i en fil de döpt till links.db Vidare hade de i rootmappen lagt en fil som hette .thumbs.php som på något sätt hämtade länkarna från undermappen och dessutom en .htaccess fil som krävde .thumbs.php för när jag bara tog bort .thumbs.php och links.db visades sidan inte alls…
  Hör av dig om du ser något annat misstänkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>