Blogg.se och webblogg.se – Vem gör vad?

Först lite om den senaste tidens händelser hos Google. Därefter, om sökningar på blogg.se. Sist en fråga om webblogg.se, vad sjutton är det för en figur? Alltså, några händelser i kronologisk ordning.

17 april(cirka, domänklassificering)
Några domäner tappade trafik. I efterhand har det visat sig att den ”uppdateringen” mest handlade om problem och/eller misstag med domänklassificeringen. En del domäner hade tydligen felaktigt blivit klassade som parkerade och tappat trafik. Källa: Matt Cutts i SEL

19 april (”page layout algorithm”)
Panda 3.5 gjorde en körning.

24 april (”webspam algorithm uppdate”)
Pingvin Update, Google ville bara kalla den för ”webspam algorithm uppdate”. Men se, det gick inte, Sullivan & Co ville ha ett namn. De hotade med att själva döpa den till ”Titanic” och G föll till föga, det fick bli Pingvin. Det var den här som från början lät tala om sig som ”överoptimeringens fiende”.

25 april
Magnus Brååth: ”Google har någon gång under senaste veckan

29 april
@Urbalill: ”Ser ut som att blogg.se är fullt sökbar på ord om man använder bloggsöket.”

Närmare bestämt om blogg.se och webblogg.se

Här ska jag bara fokusera på de båda domänerna blogg.se och webblogg.se. Utgångsläget tycks vara att såväl blogg.se och webblogg.se var fullt sökbara i alla bestånd i den organiska listan. I vart fall före 17 april 2012.

  • Båda domänerna registrerades 2004-07-20
  • De ligger på samma IP
  • Blogg.se har en transfer 2010-05-07
  • Webblogg.se gör en redirect till blogg.se
  • Subdomänerna gör inte motsvarande redirect

Just nu verkar det vara möjligt att söka i de båda domänerna enligt följande:
Webblogg.se: går att söka i alla bestånd, enskilda och ”alla”.
Blogg.se: sökning verkar möjlig enbart i Bilder, Kartor, Video, Bloggar

Ofullständigt sökresultat på blogg.se

En enda träff på ”Alla”

Bättre resultat vid sökning i exvis beståndet "Bloggar"

Här går det bättre, sök i ”Bloggar”

Alltså, så långt jag förstår: blogg.se kan vara förflyttad till beståndet ”bloggar mm”. Inte helt ologiskt, men å andra sidan heller inte helt okontroversiellt. Det går att hitta en del problem på den vägen. Vem avgör hur och på vilket sätt det är en vanlig site eller en blogg?

Kvarstår för ögonblicket, blogg.se visas inte på sökningar i beståndet ”alla”. Där har vi antingen en felaktig klassificering/hantering från Googles sida, eller ett pekfinger i sidan på blogg.se att se över sitt innehåll.

Blogg Esse ni har faktisk dålig koll på blogg.se!! Den städning som skett är så osystematisk att jag i skrivande stund faktiskt inte tror att det är ni som gjort den.

Fast jag är nyfiken
Min fråga då, är det någon av er som har lite historisk bakgrund till just det förhållandet att det finns en parallell värld i webblogg.se?

-

Det här inlägget postades i Sökmotoroptimering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>